Skrevet av Hege C. Abelson
Sist oppdatert 27.05.25
Vi møter det hver dag: nettsider, apper og digitale løsninger som gjør oss usikre. Hvor skal jeg trykke? Hva skjer hvis jeg gjør det? Hvorfor finner jeg ikke det jeg leter etter? Når folk må tenke seg frem til hva de skal gjøre, er det ofte allerede for sent.
– UX handler ikke bare om visuell design eller kule overganger. Det handler først og fremst om å forstå hva brukeren faktisk prøver å få til – og hvordan vi som virksomhet kan møte det behovet, sier Hege, UX-designer (og potet) i Haus.
Et av de vanligste UX-problemene vi ser hos kunder, handler nettopp om manglende innsikt i mål og behov:
– Mange vet ikke helt hva brukeren egentlig er ute etter på nettsiden – og samtidig er det uklart hva bedriften selv ønsker å oppnå med brukeren. Når disse to ikke møtes, mister man både effektivitet og tillit.
Et klassisk eksempel er butikker som ikke viser åpningstider tydelig. Dersom det er den viktigste informasjonen brukeren søker – og det tar for lang tid å finne den – er de allerede på vei ut igjen.
Her er noen konkrete UX-prinsipper som alltid gjelder:
– Ett av de enkleste grepene du kan gjøre allerede i dag? Bruk større og tydeligere knapper med klar tekst. Det gir bedre flyt, bedre opplevelse – og er i tillegg et viktig grep for universell utforming.
UX starter med forståelse – og det begynner med to enkle, men kraftige spørsmål:
– Når du har tydelige svar på de to, kan du prioritere riktig. Da er du godt på vei til å lage løsninger som fungerer – både for deg og for brukeren.
UX handler ikke om regler. Det handler om å forstå virkelige behov – og lage løsninger som faktisk svarer på dem.
– Vi starter alltid med innsikt. Brukerintervjuer, spørreundersøkelser, brukertesting – og analyse i verktøy som GA4 og Matomo, sier Hege.
– Brukertesting bør skje både før, under og etter lansering. Behovene endrer seg, og løsningen må henge med.
Vi bruker også Kjernemodellen, utviklet av Are Halland – et enkelt, men effektivt rammeverk som hjelper team med å utvikle innhold og struktur basert på en konkret brukeroppgave, som samtidig støtter ett eller flere forretningsmål. – Modellen hjelper oss å finne kjernen i innholdet og prioriteringene. Hva skal denne siden faktisk løse? Og for hvem?
God UX og universell utforming går hånd i hånd: Begge handler om å gjøre løsningen tilgjengelig, forståelig og trygg – uansett hvem brukeren er.
– I Haus har vi alltid fokus på universell utforming. Vi sørger for at løsningen er i tråd med kravene fra uutilsynet.no, og ser på det som et kvalitetsstempel, ikke bare et krav.
Les gjerne «Derfor er universell utforming av nettsider viktig»
For deg. Og for brukeren.
Book en kaffeprat med Hege da, vel ☕ , eller ta kontakt med oss.